PETER SCHÄRLI - DOUBLE VISION / TRIPLE VISION

Artiest info
Website
facebook
Label : TCB
Distr. : New Art Int.

“De koningin van de instrumenten is niet het orgel, zoals zo vaak verteld, het is de trompet. Wat een diversiteit van geluiden kan het produceren, van stralend helder tot schaduwrijk gedempt, allerlei geluiden behoren tot de mogelijkheden, en dat is goed te horen op deze twee cd’s”, aldus vangt de hoestekst aan van deze dubbel cd. Drie fantastische trompettisten uit twee generaties komen hier door een ritmesectie die in alles voorziet wat een solist nodig heeft om uit te blinken. Peter Schärli , een van de toptrompettisten in de Zwitserse jazz, had het idee om zichzelf te presenteren met twee collega’s om de diversiteit van zijn instrument te demonstreren aan het publiek. De albums bevatten twee concerten “Double Vision” stamt uit 2002, opgenomen in de Mahogany Hall in Bern, en “Triple Vision” werd opgenomen in de Bird’s Eye in Basel in 2003.

De bezetting is als volgt : Peter Schärli (trompet), Lars Lindvall (trompet), Umberto Arlati (trompet, alleen op Triple Visions), Vince Benedetti (piano), Hämi Hämmerli (contrabas) en Peter Schmidlin (drums). Het geluid van de trompettisten is duidelijk te onderscheiden, Schärli heeft een stralend, helder geluid, zijn collega Lars Lindvall, een paar jaar jonger, afkomstig uit Zweden maar woonachtig in Zwitserland, heeft een donkerder geluid. Schärli had het idee om zijn vroegere leermeester uit te nodigen: Umberto Arlati oftewel “Umbi” zoals hij wordt genoemd. Hij is de vertegenwoordiger van de eerste naoorlogse generatie jazzmusici, hij improviseert geheel in de geest van de hard-boppers uit de jaren ’50, hetgeen goed is te horen in zijn versie van “Body and Soul” op Triple Vision waarop hij meespeelt.

De albums bevatten een mix van eigen materiaal, standards uit het American Songbook en geslaagde vertolkingen van “Echi” van Enrico Pieranunzi, “Strollin” van Horace Silver en “Gemini” van Jimmy Heath. Double Vision begint met het swingende “Mid-Morning Surge“ van Vince Benedetti waarop geen trompet is te horen, het is een echte tour-de-force voor pianist Benedetti en de ritmetandem Hämi en Peter, voorwaar geen verkeerd begin! Het fraaie ”Echi” van Pieranunzi laat voor het eerst Peter en Lars horen en het is genieten geblazen om de “tweestrijd” te horen van deze trompetvirtuozen ! Ook in “Twin Cities” van Benedetti klinken de beide blazers bijzonder, vooral als ze unisono spelen zorgen de verschillen in klankkleur voor een gaaf geluid. Ook bijna “versleten” nummers als “My Funny Valentine” van Rodgers & Hart en “Love For Sale” van Cole Porter klinken hier fris van de lever.

Op “Triple Vision” voegt trompettist Umberto Arlati zich bij het gezelschap, hier wreekt zich wel het gemis aan duiding in het cd boekje wie welke solo voor zijn rekening neemt. Maar dat doet niets af aan de muzikale kwaliteit die ook op dit album weer top is. We horen “Strollin” van Horace Silver, “Gemini” van Jimmy Heath, “Dark Nights”can Schärli, “But for me” van Lindvall, “Sunday Morning” van Peter Kosch en het bekende “Body and Soul”. In het laatste nummer is een lange solo te horen van Umberto Arlati, zijn “vette” geluid is duidelijk te herkennen en dit kan als leidraad dienen bij het beluisteren van de overige nummers. Twee prima albums van topmuzikanten, een absolute aanrader!

Jan van Leersum